Τζίτζικας

Τζίτζικας

Average Reviews

Περιγραφή

Τζίτζικας. Η ταβέρνα «ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ» βρίσκεται στην όμορφη τοποθεσία του Πόρτο Κουφό, στην Χαλκιδική. Ελάτε να απολαύσετε τις σπεσιαλιτέ μας και να χαλαρώσετε στον ανοιχτό χώρο της ταβέρνας, ενώ ατενίζετε την υπέροχη θέα. Εδώ σερβίρουνε παραδοσιακά φαγητά όπως μουσακάς και σουτζουκάκια, ενώ έχουμε και μενού για χορτοφάγους.

Είναι οικογενειακή επιχείρηση και διαθέτουνε δύο εστιατόρια (ένα παλιό και ένα νέο) και έχουμε 60 ετή εμπειρία στην εξυπηρέτηση των πελατών ! Σερβίρουνε παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, χρησιμοποιώντας τα καλύτερα και φρεσκότερα ντόπια προϊόντα. Διαθέτουνε μεγάλη ποικιλία σε ψάρια, θαλασσινά, ψητά και μαγειρευτά φαγητά.

Στο Τζίτζικας θα απολαύσετε σπιτική ρακή, κρασί και μεγάλη ποικιλία σε εμφιαλωμένα κρασιά υψηλής ποιότητας.

Το Πόρτο Κουφό είναι ένας όρμος ο μυχός του οποίου αποτελεί ένα φυσικό μικρό λιμάνι με κατεύθυνση εισόδου από Νότο προς Βορρά. Bρίσκεται στο Τορωναίο Κόλπο παρά το νότιο-δυτικό άκρο της Σιθωνίας στην Χαλκιδική. Υπάγεται στον Δήμο Σιθωνίας.

Πρόκειται για ένα από τους πιο ασφαλέστερους όρμους και αγκυροβόλια της Βορείου Ελλάδος που αν και η είσοδος του είναι παρά τη δυτική πλευρά της χερσονήσου, (περίπου 1,5 μίλι Β.ΒΔ. από την εσχατιά που είναι το ακρωτήριο Δρέπανο ή Άμπελος), στη συνέχεια ο όρμος στρέφει κατά 90 μοίρες προς Βορρά παρέχοντας έτσι ασφαλή κάλυψη σε όλους τους καιρούς (άνεμους). Η είσδυσή του είναι περίπου ένα ναυτικό μίλι, ενώ το εύρος της εισόδου του, που διανοίγεται μεταξύ των ακρωτηρίων Δρεστήναγα (βόρεια) και Παγώνα (νότια) φθάνει περίπου τα 620 μ.

Εντός του όρμου δημιουργούνται διάφοροι μικρότεροι ορμίσκοι με σημαντικότερο εκείνο του μυχού και του ορμίσκου «Γκούρα» που βρίσκεται έναντι των ερειπίων των άλλοτε μεγάλων τουρκικών στρατώνων. Οι άκρες της εισόδου είναι ψηλές περίπου 90 μ. και βραχώδεις. Κατά την είσοδο βόρεια (αριστερά), μεταξύ της άκρας Δρεστήναγα και της άκρας Αντίκουφο σχηματίζεται ο πρώτος ορμίσκος καλούμενος “Κόρακας”, εύρους 2,5 σταδίων και μέσου βάθους 9 μ. Αμέσως μετά την άκρα Αντίκουφο και σε απόσταση 2 σταδίων ακολουθεί η άκρα Σπηλιά από την οποία και διανοίγεται Β.ΒΔ. ο εσωτερικός μεγάλος όρμος. Αντίθετα ΝΑ. διανοίγεται μικρός όρμος που λεγόταν παλαιότερα Καντίκιοϊ.

Κατά την περίοδο του Β΄Παγκοσμίου πόλεμου χρησιμοποιήθηκε από τα Γερμανικά υποβρύχια λόγω της στρατηγικής του θέσης που παρείχε αφενός φυσική αντιεροπορική κάλυψη, αφετέρου άμεση πρόσβαση στο Αιγαίο, ενώ στην αρχή του όρμου επί της Άκρας Αντίκουφο, είχαν εγκαταστήσει ένα πολυβολείο όπου φρουρούσε την είσοδο του όρμου.

Σήμερα ο μυχός του Πόρτο Κουφό έχει διαμορφωθεί ανάλογα σε μικρό αλιευτικό λιμάνι (καταφύγιο), με περιορισμένη όμως εγκατάσταση πρόσδεσης μικρών τουριστικών σκαφών και θαλαμηγών.

Φωτογραφίες

Στατιστικά

1 Προβολές
0 Αξιολογήσεις
0 Αγαπημένα
0 Κοινοποιήσεις

Σχετικές καταχωρήσεις