Ο Ναός του Ποσειδώνα

Ο Ναός του Ποσειδώνα

Average Reviews

Περιγραφή

Ο Ναός του Ποσειδώνα Χαλκιδική. Κοντά στο ακρωτήρι του Ποσειδίου βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου ναού του Ποσειδώνα. Ο ναός, που αποτελεί το αρχαιότερο ιερό του Ποσειδώνα, βρίσκεται στο Ποσείδι, στην περιοχή που κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν αρχαία Μένδη.

Το Ιερό είναι συνδεδεμένο με την αρχαία Πόλη Μενδή, μία από τις πιο πλούσιες πόλεις που χτίστηκαν στην χερσόνησο της Κασσάνδρας. Οι πρώτες αναφορές για το Ναό χρονολογούνται το 14ο αιώνα π.Χ. . Ο ναός επισκεπτόταν σαν χώρος λατρείας για 1000 χρόνια ενώ το παλαιότερο μέρος του ναού χρονολογείται από τον 11ο αιώνα π.Χ. . Τα υπόλοιπα κτήρια ακολούθησαν ανά τους αιώνες. Το πάτωμα είναι χτισμένο από τερρακότα ( είδος ερυθρού κεραμιδιού) και οι τοίχοι από βότσαλα.
Σε μία επίσκεψη στο Ναό του Ποσειδώνα καθένας απολαμβάνει την σύνδεση του Ποσειδώνα με τη θάλασσα και την ενέργεια του μέρους που για αιώνες λατρευόταν.

Πιθανότατα κτίστηκε από τους Ερετριείς, οι οποίοι αποίκησαν τη Μένδη και είχαν προστάτη τους τον Ποσειδώνα. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως τέσσερα μεγάλα κτίρια: τον κυρίως ναό, δύο κτίρια εκατέρωθεν του ναού και ένα αψιδωτό κτίσμα στο ανατολικό μέρος αυτού. Το τελευταίο, που είναι και το αρχαιότερο, χρονολογείται από την πρωτογεωμετρική περίοδο (11ος-10ος αι. π.Χ.). Το δάπεδό του είναι πήλινο και οι τοίχοι είναι από μεγάλες κροκάλες.

Τα υπόλοιπα κτίσματα χρονολογούνται από τον 7ο-6ο π.Χ. αι., ενώ ο κυρίως ναός από τον 5ο π.Χ. αι. Όλα τα κτίρια είχαν λατρευτικό χαρακτήρα και παντού υπάρχουν βωμοί για θυσίες και χώροι για ιερές τελετές. Το 1864 χτίστηκε στην άκρη του ακρωτηρίου και ένα φάρος που διασώζεται μέχρι και σήμερα.

Φωτογραφίες

Στατιστικά

5 Προβολές
0 Αξιολογήσεις
0 Αγαπημένα
0 Κοινοποιήσεις

Κατηγορίες

Άλλα αξιοθέατα